top of page
  • liza zelenova

"Спокойствие было не для него; мятежно он прожил и мятежно он умер"


Навколо імені Пушкіна створюється атмосфера обожнювання як носія і виразника основних властивостей "національної душі". Пушкіна посилено вивчають, видають, на ньому "виховують" підростаючі покоління.

Пушкін народився і жив в епоху найбільших соціальних, політичних, культурних змін і потрясінь. Велика французька революція своїм впливом захопила багато країн і тим як би зв'язала всю Європу, якщо не весь світ, в єдине ціле.



Ось в цій "всесвітності діапазону" відчуттів і думки, що пронизала всю творчість Пушкіна, ми знайдемо ключ до визначення міри важливості його спадщини для нас. В плані національному Пушкін - перший російський поет - європеєць. З його поезією російська культура стала одним з аспектів культури європейської з її складними і глибокими суперечностями великої історичної епохи переходу від середньовіччя феодалізму до буржуазних відносин нового часу. З Пушкіним остаточно увійшли до російського життя тематика і тональність "всесвітності".

І цілком природно тому, що пушкінське зображення дійсності, Пушкінська постановка питань епохи мають значення не тільки як вузько-національні, але і як загальноєвропейські. Недаремно пушкінські поетичні свідчення про життя початку минулого сторіччя можуть бути використані для характеристики європейського життя.

Дуже дотепно і вдало, наприклад, використовував пушкінського "Євгенія Онегина" один з німецьких есеїстів, вивчаючий "громадськість Західної Європи" початку минулого сторіччя (Глейхен - Руссвурм). Він цілими сторінками цитує в своїй книзі "Євгенія Онегіна", характеризуючи життя верхніх шарів суспільства Парижа, Лондона, Вени початку XIX сторіччя.

Вам предстоит опубликовать множество постов, поэтому используйте рубрики для упорядочивания материалов. Это поможет читателям легче ориентироваться в блоге.


В плані європейському Пушкін - перший великий європейський поет російської нації, що новою мовою, в нових образах і звуках відобразив нову російську ділянку європейської дійсності своєї епохи.

В той же час Пушкін національний в широкому значенні, оскільки його творчість відобразила російську дійсність епохи, її буржуазне становлення зі всіма властивими їй суперечностями. Пушкін - людина нового, післяреволюційного часу, що відчуває і мислить історично, і його "громадянство всього світу" - на історичному світогляді заснована свідомість єдності людської культури - роблять його учасником страждань і радощів культурного європейця свого часу. Як "європеєць" Пушкін погано відчував себе в Росії.

Пушкін до кінця днів був в русі. Як сказав про нього Н. Станкевич в листі до Я. Неверова (1837 р.): " Спокойствие было не для него; мятежно он прожил и мятежно он умер".

0 просмотров0 комментариев

Недавние посты

Смотреть все
bottom of page